Ah ! Lembap Nya Loading Blog ni ! Ingin Tahu Kenapa ?

Assalammualaikum

Okey kadang - kadang kita akan menghadapi kesusahan untuk
membuka sesebuah blog tu kan ? Loading nya sungguh lah slow
sampai buatkan kita naik menyampah . And kadang2 bila kita dah
dapat buka blog tu , dia jadi tersekat sekat . Nak tahu kenapa ?
Baiklah Mari kita Sama2 ketahui nya !

1 . Widget .
Baiklah widget antara salah satu nya faktor utama blog anda menjadi berat
for example - widget2 yang ada bunga2 terjatuh kat belah tepi tu semua.
Hah benda tu akan memberatkan lagi blog anda. Jadi seeloknya jangan
letak okey . untuk kesenangan pembaca .

2 . Gambar
Setiap blog mesti lah nak letak gambar kan ? untuk memberi tahu semua
orang indentiti anda semua . Tetapi gambar yang berlebihan juga boleh
melambatkan blog anda . Seperti yang saya cakapkan tempoh hari
kurangkan gambar yang hendak anda letak kan . Kalau dulu ada gambar
dekat sidebar 2-3 gambar , kemudian dengan belah bawah sekali pula.
Aiyoo Janganlah macam ni . Kita semua tahu anda tu memang cantik tapi satu
gambar sudah mencukupi kan ? :) . Jadi kurangkan gambar , Kurangkan Berat,
Kurangkan Kontroversi . EH ?

 3 . Bilangan Post 
Bilangan post ini penting . Jangan lah sampai satu page ada 3 Post sekali gus.
Memang bagus tapi ia akan beratkan blog kita. Jadi seeloknya letak Dua sahaja
Kan lebih kemas and lebih elok kan ? :)


Ini berat Blog dalila

Ehem orang cakap kalau blog kita bawah 100+ maknanya
ringan :) .

Ingin cuba menimbang Berat Blog anda ? TEKAN SINI !

Selamat Mencuba =D


Jangan lupa tinggal link blog di komen atau shoutbox :)

2 Itik gebo-gebo:

hafizaiman95 @ fizs berkata...

terima kasih membaca entry saya.. apa yang kat atas ni semuanya betul.. tapi saya tengok kebanyakannya blogger baru terutama yang perempuan ni suka letak widget yang ntah pape.. dahla lmbt nk loading.. kan2..

KAMI ;) berkata...

bagus.. ringan. hehe. :)

 
Blog ini telah diubah suai oleh Fyra Zaidi