Road To Degree or Road To Adulthood? ( Also..Dear sis Eat.Make.Read)

Hai Assalammualaikum !

Dear sis EAT.MAKE.READ. Mohon baca bawah sekali.

Since aku dah pun secara rasminya tamat diploma. Aku kena fikir sama ada nak sambung kerja ataupun sambung belajar. Hati aku kata untuk sambung belajar. Tapi ada beberapa masalah yang dihadapi oleh aku sekarang ni.


  1. Aku terlepas penerapan. Hahaha. (Kes suka melambat-lambat)
  2. Aku still fikir nak masuk jurusan apa. (Sigh)
  3. Aku fikir nak kerja dulu part time dekat mana-mana tempat untuk cari duit sikit.
  4. Berbalik kepada point 2 dan 3.
Okay.

The thing is, aku diploma in Penulisan Artistic. Ini memang impian aku. Ingat lagi post entry aku time aku cerita betapa happy nya aku bila dapat jurusan ni? Ni hah entry dia Untuk Budak SPM. Awak semua boleh tekan untuk baca entry yang sangat bermotivasi tu. Cough.

To be honest, benda yang aku cerita pasal aku lambat buat keputusan untuk buat apa semua tu jadi balik untuk degree. Aku ni ada masalah over thinking, paranoid, low self confidence dan semua yang berkaitan. Yes aku tahu, menjadi penulis dah memang impian aku sejak aku mula menulis di blog ni. Tapi bermacam jenis perkara negatif mula masuk ke dalam kepala otak aku, contohnya : 

Aku duduk di Johor Bahru dan mostly kerja yang aku impikan ada di Kuala Lumpur. Kalau aku nak kerja di sana aku terpaksa tinggalkan rumah dan duduk di sana. I bet my whole life my parent will not agree to this. Aku nak pi jejauh pun diorang dah panik ini kan pula nak menetap kat sana terus. Faktor aku ni perempuan pun dah menyumbang besar kepada permasalahan ni.

Kejap kenapa ayat macam buat esei bahasa melayu. 

Okay itu satu. Lagi satu, 

Aku tak tahu nak ambil bidang apa untuk degree. Penulisan memang lah dah jadi impian aku untuk aku belajar. Dan aku dah pun berjaya capai hasrat aku nak belajar penulisan. Aku rasa nak masuk dalam bidang editor, ada sebahagian dari otak aku nak masuk bidang bisnes dan ada juga nak ambil bahagian pengurusan maklumat. 

Ya Allah, punya lah serabut kepala aku fikirkan benda ni. Rasa nya aku kena start balik buat tips yang aku bagi dekat hangpa semua kan. 

Take a deep breath.

Sebelum habis diploma haritu aku kononnya dah nekad nak ambil jurusan Mass Communication. Macam biasa lah. Otak ni start over thinking dan mula nak fikir macam-macam. Itu yang aku tak mohon penerapan tu. Fikir punya fikir, sampai terlepas penerapan.

Tapi aku faham. Mungkin ada sebab terlepas penerapan. Lebih baik aku ambil masa nak fikir masuk jurusan mana daripada aku tersilap masuk jurusan yang aku tak minat. Bukan aku tak mahu sambung Penulisan. Aku cuma nak rasa pengalaman belajar benda baru.

Aku teringat first semester aku masuk diploma, ada lecture yang beritahu tak salah kalau lepas diploma nak tukar jurusan. Cari pengalaman dan ilmu. Kerja tu lain cerita. Lecture penulisan aku tu rasanya diploma dalam bisnes ke apa entah aku lupa. Jauh dari penulisan. Tapi dia kata pengalaman belajar benda baru tu yang buat dia berjaya sampai sekarang.

So sebab tu lah aku nak cari jurusan lain. Nak cuba cabar diri sendiri ambil jurusan yang lain dari penulisan. Bukan sebab nak ikut lecture tu je, tapi sebab aku nak belajar benda yang mungkin selama ni aku minat dan ada bakat tapi tak pernah sedar. Tak salah kan nak cuba benda baru. 

Mungkin sekarang aku still tak ada idea nak ambil apa. Tapi aku yakin nanti sampai masa, aku dapat buat keputusan dan aku harap aku tak tersilap langkah. 

Aku kena berhenti fikir negatif pasal hal tak dapat kerja since rezeki ada di mana-mana dan aku kena percaya dengan haluan yang diberikan pada aku. 

By the way..

Aku terfikir nak masuk dalam jurusan Pengurusan Maklumat, dah banyak kali nama jurusan tu masuk dalam kepala otak aku selain Maskom. Blegh. I hate making decision kalau bab sambung belajar ni. Dari zaman SPM ! hahahaha. 

SPM berjalan lagi ke sekarang? Goodluck!

Nanti aku akan update mana aku nak masuk ya. InsyaAllah. 


NOTA PENTING   NOTA PENTING  NOTA PENTING

DISEBABKAN DAH LAMA HIATUS. Aku banyak lupa link blog korang yang selalu jenguk blog aku. So, aku based on link yang korang letak kat shoutbox ataupun komen. Mostly, komen yang aku akan singgah selalu. Kalau selalu komen, memang aku akan selalu singgah blog diorang and komen entry diorang.

Masalah dia sekarang, adik EAT.MAKE.READ yang selalu komen kat cerita kita, kita minta maaf sebab tak ingat nama blog awak sebab dah lama tak buka blog dan laptop format so bookmark semua hilang. Tapi kita tahu awak selalu singgah blog kita dan komen. So, time nak singgah balik blog awak, macam biasa kita tekan profile. Tapi tak dapat tengok /insert crying face/ sebab awak private. So please tinggal link sini kalau awak baca entry ni ya? Saya nak save balik link awak. Terima kasih selalu komen blog kita. Nak balas balik jasa komen, tapi tak ingat link blog. Ampun ! Dah try semua cara nak cari link blog awak tapi gagal . Gigih kan? This is how i am hahaha. Kalau nampak orang komen kat entry or cerita aku mesti akan cuba sedaya upaya balas balik dengan komen entry diorang or singgah setiap kali buat blogwalking. So harap awak baca tau sis <3

Gais kalau singgah sini make sure tinggal link di komen atau shoutbox ! Kalau tak aku serba salah tak singgah balik. Thank youuu <3

Jangan lupa tinggal link blog di komen atau shoutbox :)

Kembali ke Pangkal Jalan.

Hai Assalammualaikum.

Tajuk entry kali ni adalah untuk clickbait sahaja. Pengaruh Pewdiepie hahahahaha.

Lama tak update blog. I dont know ada lagi ke tak yang baca blog aku. Kalau ada, terima kasih. Rasanya dah berbulan aku tak update blog kan? Cerita baru pun tak ada. Semua sebab aku sibuk dengan final semester aku dalam Diploma Writing Artistic. 15 November haritu baru je aku dapat result dan Alhamdullilah dapat graduate dengan Dekan for the second time ! Yuhuu.

I know, baru dua kali dekan dalam lima sem aku dah kecoh kan? Tapi bagi aku sebenarnya tak kisah sangat dekan sebelum ni. Asalkan kekal pointer 3 ke atas. Seboleh mungkin nak elak dapat bawah 3. Dan Alhamdullilah selama lima semester ni aku dapat 3 ke atas walapun selama 3 semester aku dapat pointer semua sipi-sipi nak dekan. Dia punya geram tu lain macam hahaha.

Untuk yang kali terakhir ni, aku happy sikit dapat dekan sebab dari awal semester lima aku dah niat nak dekan. Tak macam masa semester dua, time tu aku tak fikir nak dekan pun. Tetiba je dapat, rezeki aku untuk semester tu. Anyway, Alhamdullilah niat nak dekan ditunaikan atas usaha diri ni yang tak tidur siang malam buat assignment dan ulangkaji sehari sebelum exam hahahaha.

Tak. Aku bukan jenis yang duduk belajar seminggu sebelum exam. Aku jenis yang belajar 3 hari sebelum exam baru start buka buku. Disebabkan aku jenis pelupa dan mudah terganggu dengan perkara lagha. Kah .

Anyway, tak kisah lah siapa pun yang baca blog aku ni. Terima kasih. Aku tetap akan post cerita dekat sini. Kalau aku ada idea baru. Aku tak kisah ada orang baca ke tak, asalkan aku dapat teruskan minat aku dalam menulis.

Sampai di sini saja. Terima kasih!

Jangan lupa tinggal link blog di komen atau shoutbox :)

 
Blog ini telah diubah suai oleh Fyra Zaidi