Aku Bukan Stalker ! Part 8

 Part 7



Woi ! Kan aku kata api perlahan! Cepat tukar jadi perlahan !"

"Aiman! Tolong pukul telur tu sampai dia ada buih !"

"Kejap ! Bagi aku sapu barter kat loyang ni dulu baru letak !"

"Macam mana nak kukus benda alah ni? Mana aluminium foil kat rumah kau?"

"Okay ! Dah selesai. Tunggu 1 jam. Kau set masa tu" kata Aiman sambil menepuk
tangannya dia apron biru yang diikat di badannya. Hilman mengangguk lalu menetapkan
masa di telefonnya. "Okay sekarang ni kita kena buat topping dia pulak"kata Hilman.
Aiman hanya mampu mengeluh. 

1 jam kemudian.

"Kenapa kek ni hitam..."

"Kek Coklat memang hitam...agaknya tapi kenapa macam terlampau hitam ni.."

"Kalau Coklat hitam. Kenapa dipanggil warna coklat? And bukan hitam?"

"Shut up Aiman..."

Setelah selesai menghias kek itu dan memberi sedikit kek kepada Aiman. Hilman
menyimpan kek itu kedalam bekas untuk dibawa ke sekolah esok. "Mika mesti suka
kek coklat ni!" ucap Hilman dengan teruja. Aiman langsung tidak menghiraukan
Hilman dan terus menyambung makan kek coklat itu.
_____
Hilman datang ke sekolah dengan membawa kek coklat di dalam beg kertas yang
bergambar arnab. Dia berjalan dengan gembira sambil mata mencari kelibat kawannya 
Aiman.Dahinya berkerut apabila kelibat Aiman langsung tidak kelihatan
di dewan sekolah."Lambat datang ke dia ni" bisik Hilman lalu dia duduk di
tempat untuk dia beratur.Dia kemudian memandang sekeliling dan melihat
Mika sedang bercakap dengan seorang perempuan di barisan kelasnya. Hilman
tersenyum. Sejak akhir2 ni Mika semakin ramah dengan rakan sekelasnya.Mungkin
sebab kedatangan Irfan di sekolah tu.Dahi Hilman berkerut apabila teringatkan kata2 Irfan.

Hilman memuncungkan mulutnya sambil memandang beg kertas yang berisi bekas
kek coklat itu . Takpa..at least aku dapat pikat dia dengan kek coklat ni. bisik hati
Hilman sambil tersenyum puas. "Selamaaat Pagi!" jerit seseorang dihadapannya.
Hilman mengangkat kepalanya dan memandang wajah Aiman yang nampak ceria itu.
"Kau tebiat apa ceriasemacam ni" tanya Hilman . Aiman menjeling kearah Hilman lalu duduk di hadapannya. "Ceh. Sukahati aku lah. Aku terjumpa gadis ayu aku" kata Aiman
sambil tersenyum. Hilman mengangkat keningnya sambil tersenyum kecil. Dia teringat
waktu Aiman telefon dia dan mula cerita tentang bagaimana dia terjumpa Balqis and ikut
dia balik rumah. Waktu tu tak pernah Hilman tengok kawannya gembira sebegitu rupa.
"Habis kau tegur dia tak?" tanya Hilman. Aiman mengerutkanmukanya. "Tak.Tak berani"
kata Aiman lalu dengan tiba2 menerima tumbukan dibahu kirinya. "Aduh! Sakitlah !"marah Aiman. Hilman memandang tajam kearah Aiman, dan Aiman sedaya upaya menahan
dirinya daripada ketawa melihat wajah Hilman itu. Sudahlah babyface ada hati nak buat
muka ganas. "Kau marah aku dulu kata aku tak reti nak tegur Mika.Sekarang kau pun
sama juga apahal" marah Hilman. Aiman mengeluh . "Kau tengoklah perempuan
yang kau suka tu macam mana..perempuan yang aku suka tu macam mana.."
rungut Aiman. Hilman kemudian terdiam lalu tersengih sambil menggaru kepalanya.

"Oh lupa pulak..Balqis tu ganas..hehe takpa2 aku faham" kata Hilman.

"Dia tak ganas! Dia cuma tak berapa lembut. Berapa kali aku nak cakap kat kau" marah Aiman.

 _________
Pada waktu rehat Hilman dan Aiman berjalan menuju ke meja makan Mika sambil
membawa kek coklat itu. "Mikaa~"panggil Hilman sambil duduk di hadapan Mika.
Mika mengangkat kepalanya dan tersenyum kecil sebelum kembali memandang kearah
buku diatas meja. Hilman tersenyum lalu meletakkan bekas itu dihadapan Mika. "Nah,
kek coklat untuk awak" kata Hilman. Aiman di sebelah sudah pun bangun untuk pergi
membeli makanan. Mika mengangkat kedua dua keningnya. "Kek coklat?" tanya Mika
dengan kepalanya sedikit senget. Hilman mengigit bibirnya daripada menjerit kecil
kerana kecomelan Mika. "Ehem..err ya saya buat kek tu" kata Hilman sambil menggaru
kepalanya.

Mika memandang kek coklat itu dan kembali memandang kearah Hilman. Dia kemudian 
mencapai bekas itu dan membuka penutupnya. Hilman yakin dia nampak mata
Mika bersinar apabila dia melihat kek coklat itu walaupun Mika tidak menunjukkan
reaksi besar seperti tersenyum atau menjerit kesukaan. "Oh.Thanks" kata Mika tapi
dia langsung tidak memandang kearah Hilman kerana tangannya sibuk mengambil
kek coklat itu dan menyuapkannya ke dalam mulut.Hilman tersengih melihat pipi Mika menjadi kembung kerana kek coklat itu.

"Nah. Air untuk kau." ucap Aiman sambil meletakkan air bandung di hadapan Hilman
sebelum duduk disebelahnya dengan semangkuk mee bandung. "Thanks! Tengok! Mika
suka weh dengan kek tu!" bisik Hilman dengan teruja. Aiman hanya tersenyum sambil
mengangguk sebelum menumpukan perhatian pada mee bandungnya itu. 

Waktu bahagia Hilman tamat begitu sahaja apabila tiba2 sahaja wajah Irfan
muncul di hadapannya. Hilman mula fikir yang Irfan ni sebenarnya seorang
ahli sihir yang mampu muncul dimana mana sahaja pada waktu yang salah.
"Oh! Ada kek coklat lah!" ujar Irfan dengan ceria sambil memandang kek
coklat itu yang sudah pun separuh habis dimakan. Mika menjeling kearah
Irfan dengan pipi yang kembung, "Mana awak dapat ni Mika? Saya pun nak!"
pinta Irfan dengan wajah sedih. Hilman mengecilkan matanya kearah Irfan,
dia mula rasa nak belasah si Irfan itu. Dari tepi dia dapat melihat Aiman sedang menahan ketawa melihat Hilman sedang marah.

"T-tapi..ni hilman kasi saya.." kata Mika dengan reaksi sedih dan mata yang besar seperti
kucing didalam Puss In BootSedar yang dia takkan dapat merasa kek coklat itu,
Irfan kemudian mengalihkan pandangnya kearah Hilman sebelum mula senyun
 nakal kearahnya. "Hilman bagi?"tanya Irfan, dengan nada seperti dia tahu sesuatu
yang Hilman cuba rahsiakan. Hilman menelan air liurnya dan menganggukkan
kepala. "Um ye? So kenapa?" tanya Hilman sambil berlagak seperti tiada apa2 yang berlaku.

Irfan mengangkat bahunya sambil tersenyum. "Nothing~just terkejut je" kata
Irfan lalu mengambil buku Mika yang sudah lama dilupakan oleh Mika itu lalu
membuka dan membacanya. Namun Hilman nampak yang Irfan sedang tersenyum
seperti dia sembunyikan atau merancangkan sesuatu.Hilman mula rasa tidak senang hati.

__

“Aku rasa Irfan tu tahu lah aku minat kat Mika..” ucap Hilman sambil berjalan menuju
ke kelas.Aiman yang sedang berjalan disebelahnya memandang dengan kening yang
terangkat. “Really?Mana kau tahu?” tanya Aiman. Hilman mengeluh sambil
menjulingkan matanya keatas. Dia kemudian secara mendadak berhenti dan
berpusing kearah Aiman. “ Takkan kau tak nampak senyuman syaitan dia tadi?
Dia sibuk tersengih sengih macam Joker bila dapat tau aku yang bagi kek kat Mika”
terang Hilman dengan muka terdesak. Aiman memeluk tubuhnya sambil
menepuk nepuk satu jarinya di dagu dengan wajah yang berkerut. “Hmm...tapi
kalau dia tahu pun kenapa dia tak marah? Kan kau kata yang diorang tu bakal
disatukan?” ujar Aiman sambil menyengetkan kepalanya, keliru. 

Wajah Hilman tiba tiba sahaja menjadi pucat. “Alamak ! Entah2 dia plan nak
bunuh aku kot?!Eh macam mana ni? Mesti dia dah plan nak bunuh aku time aku
balik nanti! And nanti dia heret mayat aku letak dalam beg besar then campak kat sungai-” Hilman terus menerus membebel manakala Aiman pula dengan wajah
bosan pergi meninggalkan rakannya yang sedang melutut
di koridor seorang diri sambil menarik narik rambutnya dengan wajah panik.
Para pelajar yang berniat hendak lalu di koridor itu dengan rela hati berpatah
balik dan melalui jalan yang lain demi mengelakkan diri daripada tercebak
dengan manusia seperti Hilman itu.

Senang cerita, Hilman menghabiskan masa 5 minit di koridor itu dengan fikiran
yang serabut kerana perkara2 yang tidak masuk akal. Setelah terlihat kelibat
guru disiplin baru dia tersedar dari dunia keduanya dan menjadi normal kembali.

___

Aiman mengeluh sambil memandang kearah luar tingkap kelas dengan air
muka yang menggambarkan seperti orang yang memikirkan kenapa dia berada
disini dan kenapa hidupnya begitunya malang. Situasi sekarang ialah, hanya dia
dan Hilman berada di dalam kelas setelah semua pelajar pulang. Hilman dalam
keadaan melutut dan sedang menggengam sisi seluar Aiman. “Please Aiman
teman aku balik ni ! Pleasee!” rayu Hilman. Aiman mengeluh sambil
memicit dahinya berkali kali.Apalah dosa dia dapat kawan macam ni.
“Hilman berapa kali aku nak cakap kat kau..Irfan tu takkan bunuh kau lah..”
terang Irfan sambil mengetap giginya dan tangannya menepis tangan Hilman
yang sedang menggengam seluarnya itu. 

“Tapi kita tak sure kan?! Mana tahu dia tu dalam diam sebenarnya pembunuh bersiri?!”
ujar Hilman dengan nada panik dan terdesak. Aiman menggengam tangannya untuk
mengelakkan diri daripada mengetuk kepala rakannya. “Apa kau merapu ni..
takda apa2 lah. Jangan risau,percayalah cakap aku ni” pujuk Aiman lalu
memandang wajah Hilman yang masih lagi sedang melutut itu. “Please?” pujuk
Hilman sambil cuba untuk membesarkan matanya seperti yang dilakukan oleh Mika pada waktu rehat tadi. Wajah Aiman berkerut melihat kelakuan rakannya
itu. “Eee! Dahlah! Yelah aku teman kau! Cepat! Nanti Mika tu dah habis kelas
baru padan muka kau” kata Aiman lalu berjalan keluar dari kelas. Hilman melompat
keriangan dan berlari mengikut Aiman keluar dari kelas. Ini lah gunanya kawan
bila kita susah!


Bersambung.

Author note : Masalah line. Masalah laptop. Masalah format. Aku rasa nak maki.
Edit beribu kali pun format blog ni tak betul . Ugh. Maaf lambat.

Part 9

Jangan lupa tinggal link blog di komen atau shoutbox :)

1 Itik gebo-gebo:

Am_Mir berkata...

bhahaha part yg " kenapa kek coklat ni hitam " hahahaha XD

Lagiii nak lagiii

 
Blog ini telah diubah suai oleh Fyra Zaidi