Cinta Remaja . Part 45 [Final Part]

Part sebelumnya -- Part 44

Delaila tersenyum memegang sijil peperiksaan SPM nya itu.
Genap 7 bulan , Haziq pergi meninggalkan dia . Penagih itu
sudah pun ditangkap . Delaila pula mengalami kemurungan,
trial SPM nya pada waktu itu agak teruk . Namun , rakan
rakannya berjaya menaikkan semula semangatnya itu.

"Kalau haziq masih hidup.. pasti dia akan suruh awak belajar
sehingga berjaya kan?"

Ayat Syahrul pada waktu itu , mengingatkan Delaila tentang
janjinya pada Haziq .. dan waktu itu baru delaila tersedar..
dia perlu tunaikan janjinya itu .

Delaila mengeluarkan sekeping gambar di dalam poketnya itu.
Dia melihat di belakang gambar itu yang tertulis "I LOVE YOU"
di ayat itu terdapat cap jari haziq akibat terkena darah . Lalu delaila
memusingkan semula gambar itu dan melihat gambar dia sewaktu
kecik sedang  mencium pipi haziq ...

************************************************
 Sewaktu Delaila dan Haziq berumur 7 tahun

"Haziq ! awak buat apa tu ?" tanya Delaila sambil duduk disebelah
haziq . " Saya tengah buat cincin" kata haziq sambil tersenyum.
"Cincin? Pakai kertas ?" tanya Delaila . Haziq mengangguk.
"Nak bagi siapa?" tanya delaila lagi . " Nak bagi awak lah. kita
kan nak kahwin nanti " kata Haziq . Delaila hanya ketawa.

"Ibu! Ibu ! kami dah kahwin !" jerit haziq sambil memegang
tangan Delaila dan menunjukkan cincin kertas yang dipakai
delaila. Puan Rita dan Puan  Salmah tersenyum , waktu
itu suami puan rita iaitu ayah kepada Haziq mengambil gambar
mereka berpegangan tangan . "Ibu , kitaorang boleh kahwin
kan?" tanya delaila sambil tersenyum . Puan salmah hanya ketawa .
Delaila terus mencium pipi haziq waktu itu.Wajah Haziq merah
padam .Ayah haziq sempat mengambil gambar delaila mencium
pipi haziq.

"Hah ,delaila nak yang mana?" tanya Puan Rita sambil menunjukkan
dua keping gambar kepada delaila . Delaila memandang lama gambar
itu . "Saya nak yang ni lah" kata Delaila sambil mengambil gambarnya
sedang berpegangan tangan dengan haziq . " Okay kalau macam tu
yang ni Haziq pegang lah ye" kata Puan Rita sambil memberikan
kepada anaknya itu . Delaila mengangguk sambil tersenyum.

*************************************************

Delaila tersedar dari lamunannya. Dia tersenyum . Dengan tiba2
hatinya menjadi sayu . Dia kemudian memandang kearah kelasnya
yang berada di tingkat atas, terlalu banyak kenangannya di sekolah
ini. "Aku dah berjaya Haziq.." kata Delaila sambil tersenyum .

"Kami semua berjaya " kata seseorang di belakangnya . Delaila
memusingkan badannya dia belakang. Kelihatan Syahrul, Danish,
Nazmi, Huda,Elisha , Alisa ,Faizal dan Sofea sedang tersenyum
kearah delaila . Delaila menangis .. bersyukur kerana mempunyai
rakan yang setia disisinya tak kira waktu senang atau susah.

"Sudahlah jangan menangis. Lepas ni kita melawat kubur arwah haziq
okay?" kata Huda sambil menepuk perlahan bahu delaila. Delaila
mengangguk. "Lepastu baru kita enjoy sempena result kita yang
meletup ni" kata Danish dengan riang hati . " Ish awak ni tahu enjoy
je" marah Sofea sambil mencubit bahu danish . Danish mengadu
sakit. Serentak itu mereka semua ketawa melihat gelagat Sofea dan
Danish.

"Delaila .. Tahniah" bisik Syahrul pada Delaila . Delaila tersenyum.
Syahrul tidak meluahkan perasaannya pada delaila. Baginya,cukuplah
hanya tuhan sahaja yang tahu . Dia tak pernah lupa menyebut nama
delaila didalam doanya. Dan berharap suatu hari nanti dia dapat bersama
dengan delaila untuk selama lamanya.

The End



Jangan lupa tinggal link blog di komen atau shoutbox :)

5 Itik gebo-gebo:

kay_are berkata...

kire cite ni hero mati r? ape pun ending ni agak sweet sebab ade reminder mase delaila ngan haziq tu kecik2 dulu.. tapi sebab tak bace dari awal.. so xtau konflik cite ni.. hmm

Tanpa Nama berkata...

Uwaaaa..... Part 44 menangis tak henti.. Sedihnyaa... smpai skrg still menangiss... why haziq mati... *lap2 air mata*

sedihnyaa... tak dapat berhenti mngis..

~Sabila Azam (http://cerytara.blogspot.com)

Tanpa Nama berkata...

ala... sedihnya... kenapa haziq mati???? parang tu kena perut je.... masih blh slamat...

rEzsa berkata...

ala..sdih nyeer. .air mta tk hnti2x kluar..

Unknown berkata...

sdihlh haziq mati...nangis saya baca cerita ni...tringat kat seseorang...anyway ceta ni mmg gempak...kipidap...

 
Blog ini telah diubah suai oleh Fyra Zaidi