Tips Menyimpan Duit Dengan Mudah ! By Dalila Samsudin

Assalammualaikum

Ecewah . Aku ni dah macam pakar motivasi pulak nak bagi Tips kat
korang semua ni Haha . Tapi tips aku ni senang saja . Korang tak perlu
buat jadual or whatsoever <-- maksud dia apa ? -.-

Korang hanya perlu gunakan akal . Alah rasanya budak yang tak ada akal
pun boleh try kot . Okay Lets Start The Game !

TIPS INI SESUAI UNTUK PELAJAR SEKOLAH 

Okay . Firstly kena tengok dulu berapa jumlah duit yang korang semua bawa
pergi sekolah . Yelah setiap orang berbeza jumlah duit yang dia bawa kan .
Kalau macam aku , Aku bawa Rm4 sehari *Naik singgit daripada tahun lepas*

Okay Kita amik contoh jumlah aku bawa pergi sekolah lah kan . Aku bawa
RM4 . Okey time rehat , aku jarang makan berat macam nasi or mee . Aku
makan keropok lekor and kuih2 tu je . Itu jugak satu tips untuk berjimat ,
sebab harga dia murah and aku rasa tak perlu kot kita makan berat2 time
rehat sebab Nanti balik boleh makan nasi kan ?

So maknanya aku gunakan RM2 sehari *termasuk Air* . Jadi maknanya
kita ada balance RM2 lah kan ? . Sooo Balance tu korang simpan lah
dekat Wallet korang. Ehem Aku cadangkan korang pakai beg dompet
yang Ada banyak pocket dlam dia . Nanti korang boleh bahagikan
Mana satu tempat duit untuk disimpan , mana satu untuk dibelanjakan .
Macam Aku ;)

Tapi kalau ada hari tu kau kena gunakan semua duit kau untuk bayar apa-
apa yang penting , korang gunakan aje . Jangan nak bertangguh tangguh
bayaran nya . Nanti susah . Lagipun Hari lain korang boleh mengumpul lagi
kan . Oh ya SETIAP HARI jangan korang ingat langsung yang korang ada
banyak duit simpanan . Sebab nanti korang mesti nak gunakan nya . Seriously

Okay ulasan untuk entry aku hari ni ~
- Bijak Gunakan wang dengan beli barangan yang MURAH
- Beli hanya BILA PERLU
- Jangan ingat langsung yang korang ni ada banyak duit .
- Banyakkan berdiet

Okay dah . Aku sendiri dah lupa nak tulis apa tadi. Tapi apa apa pun
itu jelah perkara yang aku boleh kongsi kat korang . Sebab itu memang
perkara yang aku buat selalu . Hasilnya , tahun lepas aku dapat kumpul
sampai Beratus ~ Dicampur dengan duit time koko lagi . Waaaoow !
Mashuk ! Hahaha !

Selamat Mencuba (Y)



Jangan lupa tinggal link blog di komen atau shoutbox :)

10 Itik gebo-gebo:

FiqaComey berkata...

bagus idea tuh.. hihi.. tapi bg yg xnak berdiet tuh,, maklumlah syg lemak mcm fiqa niy,, haha,, lg bgus kalau bawa bekal dr rumah.. kan? ;-) pape pun nice sharing..

Tanpa Nama berkata...


Ape yg awk ckp ni,semuanya sama dengan ciri ciri saya

Saya bawak RM4
Balik umah mkn nasi
Tapi saya tk pernah kumpul duit
Mulai skrang saya nk ikut cara awk
Thnks sebb share

Tanpa Nama berkata...

saya bawa RM 4 ke sekolah...tapi x berlanja langung...sbb nak beli IPhone :')

Tanpa Nama berkata...

Mulai tahun depan saya nak menabung..Baca yang awak tulis tu pun dah buat saya bersemangat nak menabung.......Sikit masuk tabung sikit masuk dalam bank..

Tanpa Nama berkata...

Terbaik...

Tanpa Nama berkata...

Terbaik...

Tanpa Nama berkata...

Susah saya nak buat mcm tu. Sbb every week nk kena isi top up. Kalau tk isi nnti tak leh gune lak. Byk contact dlm tu. Mak saya pun jenis kedekut susah nk penuhi keperluan anak2. Laptop saya rosak pun saya terpaksa kumpul duit sendiri. Saya kalau boleh nk mintak cadangan dari awak apa yg patut saya buat utk cukupkan duit repair laptop

suhaila berkata...

Cnf

Tanpa Nama berkata...

Kita geng lol

Tanpa Nama berkata...

saya bawa RM2 je datang sekolah
tapi saya tak makan pun
sebab nak beli iphone

 
Blog ini telah diubah suai oleh Fyra Zaidi