Wait? Aku berlakon ?!



Hai . Assalammualaikum .

First off all.. I just wanna said that university life Sucks   IF kau buat benda yang kau tak suka means kau pilih kursus yang kau tak minat. Masuk pun sebab kau nak masuk universiti daripada bergelimpangan di rumah atau kau nak elak PLKN. Or sebab kau buat assignment last minit and assignment tu perlukan berpuluh pages and your group member tak bagi kerjasama. tahi  sorry aku masih pahit tentang buat assignment dalam group jadi …okay stop.

Since aku selalu buat short story instead of cerita pengalaman universiti aku . So here I am nak kekonon feeling cerita pasal pengalaman aku di universiti . I dah habis sem 2 uolss. Cepat je masa berlalu. Okay. Since aku ambil jurusan Penulisan Artistik dekat UiTM. Banyak yang aku belajar , and ada yang aku tak expect pun kena belajar benda alah tu.

Kalau belajar buat skrip, buat report semua aku boleh faham lah. Tapi sampai kena berlakon, kena menyanyi ke buat video semua itu dah lari dari apa yang aku fikirkan sebelum ni. Still benda tu menyeronokkan . Serious tak tipu. 
 
Well look at that. I really wanna laugh right now. A big thank you to my friend Nisha sebab editkan poster One Act Drama kami. One Act Drama merupakan salah satu subjek kelas kami yang memerlukan kami untuk melakokan cerita yang kami buat tu. Jangka masa dia 15 minit maksimum or minimum aku tak hengat. 

Aku ingat lagi waktu pertama kali kami tubuhkan group untuk One Act Drama ni. And masa pemilihan actor. Oh seriously aku cuak gila masa tu. Dok berbincang siapa nak jadi watak anak derhaka semua pandang aku. Amboi. Katanya muka aku ni ada ciri-ciri orang jahat. And aku pun apa lagi, gelabah ah bila kena pilih.  Selama ni memang lah aku berangan nak jadi artis berlakon poyo-poyo depan kamera. Tapi tu angan kosong yang memang aku takmao dia jadi kenyataan. Serious ketaq lutut bila fikir skrip nak kena hafal then dalam skrip tu aku kena menangis tak hengat depan orang ramai. 

Then masa first rehearsal , aku kayu. Betul punya kayu. Sampai kawan aku yang jadi direktor tegur kenapa bahu aku keras gila bila jalan  pfft. Aku stress bila rasa aku tak mampu nak jiwai watak. Menangis pun aku tak boleh. Bak kata orang “Takda feel” . Aku sampai giveup and nak stop ambil watak utama. 

Then lepas dah buat latihan banyak kali. Dah hafal skrip, dah kena  basuh dengan budak teater yang sudi bantu. At last aku berjaya. Walaupun aku ada masalah dengan vokal, suara perlahan and cakap aku kurang jelas sebab aku memang jenis cakap tak jelas. Mak aku pun nek pening dengan aku.
Lepastu aku dah takda masalah dah untuk menangis . Sebab bila kita dah faham and jiwai watak kita tu tak ada apa yang mustahil.

Okay sampai sini saja. Entah bila aku akan buat Entry santai macam ni . I don’t know. Maybe a new short story coming up or sambungan Aku Bukan Stalker? Maybe.

Please do support me .. read my short story . Tak  ini bukan untuk menagih populariti atau rating tapi untuk aku belajar. Its really short and tak meleweh sangat. So I hope korang sudikan diri, ikhlaskan diri anda membaca short story aku and kalau rasa nak tinggal komen pun boleh. Sebab I need someone untuk komen cerita aku biar buruk atau baik supaya aku dapat baiki. Nak kata aku punya cerita bosan? Silakan. Asalkan jangan kurang ajar bahasa. Nak kata cerita aku perlu tukar gaya bahasa or terlalu cliché? Silakan juga. Aku tak kisah . Nak kata cerita tu best pun tak apa. Aku tak kisah. Asalkan aku dapat belajar. 

Okay. Bye !

List Short Story semua di side bar. Have fun reading !

Jangan lupa tinggal link blog di komen atau shoutbox :)

2 Itik gebo-gebo:

Anis Diyana berkata...

bestnya dapat berlakon,saya pun pernah masa sekolah dulu berlakon tapi sekali je walaupun penat tapi best :D

Zizie Zack berkata...

perghh.. pelakon rupanya.. hahahaha... pengalaman tu.. nanti boleh cerita kat cucu .. hahaha

 
Blog ini telah diubah suai oleh Fyra Zaidi